Τα καλυτερα τυρια του κοσμου

takaluteraturiatoukosmou
ta kalutera turia tou kosmou

Θέλετε να μάθετε ποια είναι τα καλυτερα τυρια του κοσμου?

Δεν μπορεί κανείς να πει ότι οι Έλληνες δεν τρώνε το περισσότερο τυρί σε όλο τον κόσμο, γιατί το αγαπούν και το τρώνε είτε μέσα σε γλυκά και φαγητά είτε μόνο του σκέτο και να πηγαίνιε μαζί με κάτι άλλο.
Το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο είναι το τυρί, δεν πιστεύω να διαφωνεί κανείς! Μπορεί να μας κάνει κακό το να καταναλώνουμε πάρα πολύ τυρί μέσα σε μια μερα; Και αν μας κάνει κακό τότε πόσο τυρί πρέπει να φάμε για να μην πάθουμε τίποτα και ποιο τυρί να προτιμήσουμε και ποιο να μην προτιμήσουμε;
κεφαλογραβιέρα
Το εθνικό μας τυρί είναι ταυτόχρονα και μια πολύ θρεπτική επιλογή καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη ενώ έχει λίγα λιπαρά και σχετικά λιγότερες θερμίδες από άλλα τυριά. Η πλούσια, έντονη γεύση της και το μοναδικό της άρωμα συμπληρώνουν την απόλαυση που χαρίζει σε μια σειρά από συνταγές για κάθε γούστο. Μόνο προσέξτε καθώς η μη παστεριωμένη φέτα μπορεί να περιέχει βακτήρια επιβλαβή σε έγκυες ή σε άτομα με αλλεργίες.
Κοτατζ cheese
Προφανώς και το συγκεκριμένο μαλακό τυρί θα ήταν μέσα σε κάθε δίαιτα και θα σας πω το γιατί. Ασχέτως το τι γεύση μπορεί να έχει αν μας αρέσει ή όχι δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι καλό για την υγεία μας. Περιέχει ελάχιστες θερμίδες, λίγη πρωτείνη και όπως και τα περισσότερα τυριά είναι πλούσιο σε κάλιο. Μιας και δεν προσφέρει και πολλά από γευστικής άποψης, μπορείτε να το συνδυάσετε με οποιδήποτε φαγητό! Άκου με που σου λέω, κάτι ξέρω παραπάνω.
Παρμετζάνα
Σήμα κατατεθέν της γειτονικής χώρας, το συγκεκριμένο τυρί έχει πάρει διαστάσεις μύθου τόσο για τη χρήση του στην πίτσα όσο και σαν βασικό συστατικό σε αρκετές δημοφιλείς σαλάτες. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε εσείς και ο περισσότερος κόσμος είναι ότι αυτό το τυρί μας κάνει πάρα πολύ καλό γιατί παρόλο που είναι υπερβολικά νόστιμο, δεν λεχει πολλές θερμίδες και έχει μπόλικο νάτριο. Μην ξεχάσετε την επόμενη φορά που θα φάτε πίτσα με παρμεζάνα ότι σας κάνει καλό στην υγεία σας!
Kamamber
Πιο ξεχωριστή και εκλεπτυσμένη επιλογή, λιγότερη δημοφιλής στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο τυρί προέρχεται από τη Γαλλία και είναι μαλακό στην υφή και ιδιαίτερο στη γεύση. Μπορεί η υφή και η χάλια γεύση του να οφείλονται στο γεγονός ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι νερό. Ναι καλά διαβάσατε, νερό!
Ροκφόρ
Στον αντίποδα των παραπάνω βρίσκεται ένα ιδιαίτερο σε γεύση (και σε εμφάνιση) τυρί, αρκετά δημοφιλές και στη χώρα μας. Το μπλου τσιζ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συμπαθούν γιατί ένας φυσιολογικός άνθρωπος δε γουστάρει να τρώει κάτι που μυρίζει σαν βρωμερή χρησιμοποιημένη κάλτσα, και μάντεψε δε σου κάνει και καλό στη διατροφή. Και αυτό γιατί έχει αρκετά λιπαρά καθώς και θερμίδες ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε περιεκτικότητα αλατιού κάτι που το καθιστά επιβλαβές σε αρκετές κατηγορίες καταναλωτών.

Το ερώτημα φυσικά παραμένει. Να τρώμε τυρί και πόσο; Αν δεν το πιασες ήδη η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη και απλή. Δεν τρώγονται όλα τα τυριά με τον ίδιο τρόπο και δεν τρώνε όλοι οι άνθρωποι τα ίδια πράγματα οπότε δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ναι ή όχι. Εντάξει, ό,τι και να πούμε τώρα εμείς, εσείς θα φάτε όποιο τυρί θέλετε και όση ποσότητα θέλετε, αλλά αν θέλετε την άποψή μας τουλάχιστον κάποια τυριά να τα προσέχετε πόσο τρώτε.
Ποτέ χωρίς μέτρο. Αυτή είναι η μαγική λέξη που εξασφαλίζει ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή χωρίς ενοχές αλλά και με όλη την απόλαυση. Εντάξει όπως και να το κάνεις το τυρί χρειάζεται παντού στη ζωή μας.